Este universal valabil, ca invatarea este intodeauna o provocare. Fie ca invatati sa cantati la un instrument muzical sau sa alegeti un nou sport, primele zile vor fi cu siguranta descurajatoare. Acelasi lucru este valabil si in cazul in care condusului.
In aceste etape este posibil sa va simtiti coplesiti, dar nu va ingrijorati chiar si marii piloti de formula 1 au fost soferi incepatori.
Astazi am pregatit pentru tine 10 sfaturi utile pentru soferii incepatori in ale condusului.
Cuprins:
10. Acomodeaza-te cu ideea, nu este „rocket science”, este doar condus
Este normal sa fii nervos cand inveti sa conduci, de fapt este bine sa fii putin nervos. Conducerea unui automobil este o activitate periculoasa, dar ne asumam acest risc deoarece, ne ofera un nivel de libertate la care nimeni nu va renunta in curand.
Esti pe cale sa gusti din acesta libertate. Cu toate acestea un sofer nervos devine un sofer nesigur. Din primele zile de conducere trebuie sa inveti cum sa stapanesti emotiile in timp ce conduci.
Vor fi multe momente in viata cand veti fi nevoiti sa va controlati emotiile, asa ca puteti incepe din acest moment.
Fii increzator si incearca sa te distrezi, acum ai primit libertatea de care aveai nevoie.
9. Familiarizeazate cu masina
In primul si in primul rand inainte de a te urca in masina priveste-o din exterior si vezi ce dimensiuni are. Observa care este lungimea ei, de asemenea nu uita de latime.
Urmand acesti pasi iti vei face o idee despre dimensiunile masinii si nu vei simti senzatia ca, conduci un tanc pe strazile intodeauna prea inguste.
Toate masinile se conduc diferit si trebuie sa te simti confortabil, intelegand comenzile fiecarei masini pe care o conduci.
Descopera diferitele butoane si comenzi pana intelegi care sunt functiile lor si in ce situatie sunt utile.
Vezi cum si de unde se regleaza scaunele, radioul, dezburire, ventilatorul, oglinzile, aerul conditionat, semnalizarile etc.
Ultimul lucru de care aveti nevoie in calitate de soferi incepatori este sa cautati un buton sau un comutator in timp ce va aflati intr-o intersectie.
Asadar cunoasteti-va prietenul inainte de a pleca intr-o excursie cu el.
8. Nu iti mai face griji de ce cred alti soferi
Atata timp cat conduci in siguranta nu conteaza ce crede un alt strain de pe drum despre tine.
Sa presupunem ca mergem cu viteza regulamentara pe un drum cu doua benzi, iar un zapacit in spatele vostru iti face flashuri.
Te ingrijorezi?
Nu ar trebui. Chiar daca am accelera acest sofer ar face in continuare la fel asa ca, nu iti face griji si continua conduci in siguranta, doar esti sofer incepator.
7. Distragerea la volan poate avea mai multe forme
Desigur vorbitul la telefon sau trimiterea de mesaje text in timp ce conduci sunt forme obisnuite de distragere.
Cu toate acestea exista si alte tipuri de distragere care pot fi mult mai periculoase.
Stiai ca un pasager aflat in masina in timp ce conduci este una dintre cele mai periculoase distrageri?
Soferii incepatori trebuie sa isi aleaga cu atentie prietenii, mai ales cand sunt la inceput, uneori hormonii pot creea accidente.
Din punct de vedere tehnic, orice alta activitate inafara de condus este considerata distragere. Evita: Consumul de suc, mancatul sau orice alta activitate in timp ce conduci.
Depinde doar de tine cum gestionezi aceste distrageri. Daca pur si simplu nu poti sa rezisti tentatiei de a raspunde la telefon cand acesta suna Opreste-l, inainte de a te urca la volan. Nimic nu e mai important ca si siguranta ta.
6. Mergi pe drumuri cunoscute
In timpul procesului de acomodare cu condusul este recomandat sa mergi pe trasee pe care deja le cunosti, daca mergi in zone nexplorate este necesar sa acorzi atentie suplimentara iar acest lucru poate fi obositor. Este recomandat ca soferii incepatori sa faca drumuri dese si scurte incercand sa evite aglomeratia
Nu uita momentan inveti sa conduci ai timp de explorare pe urma.
5. Mergi cu viteza redusa
Viteza este unul dintre motivele principale pentru care majoritatea dintre noi suntem fascinati de masini, dar depasirea vitezei este periculoasa.
Limitele de viteza sunt amplasate pe drum numai dupa ce se calculeaza, daca este sigur ca o masina sa traverseze acea portiune de drum cu o viteza bine stabilita.
4. Pastreaza distanta fata de masina din fata
Nepastrarea distantei fata de masina din fata este unul dintre motivele principale cauze ale accidentelor.
Sa luam un exemplu concret:
Daca doi participantii la trafic merg cu viteza constanta de 90 km/h , iar distanta dintre cele doua masini este de 100 m putem afirma ca circula in conditii mai sigure, decat masinile care merg cu o viteza de 30 de km/h iar distanta dintre ele este de 2m.
Pastrati distanta fata de masinile din fata, in special daca afara ploua sau este zapada.
3. Priveste in departare pe drum
In natura corpul uman a fost conceput sa se deplasez cu viteze de aproximativ 25km/h. Cand conducem repede, trebuie sa ne luptam cu instinctele primare.
In mod normal soferii tind sa privesca doar in fata masinii lor atunci cand conduc. Acesta este o mare greseala si un obicei de conducere daunator.
Ar trebuii sa priviti intodeauna cat mai departe posibil, si sa va mentineti ochii in continua miscare pentru a putea observa imaginea de ansamblu.
2. Utilizeza semnalizarea corect
Atunci cand conduceti, aveti doua metode de comunicare cu soferii din jurul vostru. Una dintre aceste metode este semnalizarea, iar a doua metoda este claxonl. Prin urmare trebuie sa le folositi pe amandoua intr-un mod inteligent atunci cand este necesar.
Maneta de semnalizare din masina este acolo dintr-un motiv. Semnalizarea directiei de deplasare este un semn care informeaza din timp ceilalti participanti la trafic ca vrei sa schimbi banda sau ca vrei sa te intorci. Fara a semnaliza, ai putea pune in pericol alte persoane chiar si pe tine.
1. Invata mecanica de baza a masinii
Nu trebuie sa fii un maestru in mecanica sau sa inveti fiecare surub din masina, dar este important sa stii cum sa schimbi o anvelopa, sa deschizi capota unei masini, sa schimbi un bec si sa adaugi ulei.
Masinile au frumosul obicei de a se defecta in cele mai incomode locuri, in cele mai nepotrivite situatii si nu putem sa ne bazam intodeauna ca asistenta rutiera va fi disponibila atunci cand avem nevoie de ea.